Vuoden 2014 parhaan näytelmän finalisteissa Antti Hietalan IHANAT IHMISET

Posted by Q-teatteri in Uutisia, Yleistä

Image

”Antti Hietala jättää katsojalle mahdollisuuden päättää mitä oikeastaan tapahtui näyttämällä erilaisia muunnelmia yhden myöhäisen illan tapahtumista. Toisessa näytöksessä katsoja todistaa näiden tapahtumien vääjäämättömiä seurauksia ja hänen suhtautumisensa muuttuu. Se mikä on näyttäytynyt päähenkilöiden itsekkyytenä tai pelkuruutena onkin inhimillistä heikkoutta, jotakin ymmärrettävää, jotakin mikä koskettaa omaa itseä. Taidokasta.”

(raadin perusteluista)

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut vuoden parhaan näytelmän palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle parhaasta näytelmäteoksesta sen tekstin, eikä siis toteutuneen esityksen, perusteella. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Vuoden 2014 Lea-raadin jäsenet ovat ohjaaja Johanna Freundlich, dramaturgi Anna Simberg ja näytelmäkirjailija, dramaturgi Seppo Parkkinen. Diktaattorina toimii ohjaaja Pekka Milonoff. Raati arvioi yhteensä 31 näytelmää. Lea-raati totesi, että vuoden 2014 näytelmäsadosta erottuivat tekstit, joissa näkyi näytelmäkirjailijan kädenjälki eli omintakeisuus niin muodon kuin sisällön tasolla. Finalisteiksi valituista teksteistä raati totesi, että ne osoittavat sekä näytelmäkirjailijalta että teatterinjohtajalta kykyä avarakatseiseen teatterilliseen ajatteluun. Lea-raati peräänkuulutti vastaavanlaista riskinottoa enemmänkin.

Kilpailuun lähetetyistä teoksista Lea-raati valitsi kuusi näytelmää Lea-palkintofinalisteiksi:

1. Kati Kaartinen: Nätti tyttö, vähän pehmee
2. Laura Ruohonen: Luolasto
3. Elina Snicker: Harmony Sisters – Kolmannen valtakunnan sisaret
4. Juha Siltanen: Vallankumous – Sisar Huttusen ihmeellinen elämä
5. Heidi Väätänen: Espoo 60° N, #2kjf°E
6. Antti Hietala: Ihanat ihmiset

Kuva: Pate Pesonius / Q-teatteri
Kuvassa: Jani Volanen, Minna Haapkylä ja Elina Hietala

Tags: Antti Hietala, Ihanat ihmiset, palkinto