Q-teatteri


Q-teatteri on freelance-näyttelijöiden vuonna 1990 perustama ammattiteatteri Helsingin Töölössä. Lokakuussa 2005 Q-teatteri valittiin Vuoden Teatteriksi.

Q-teatterin muodostaa sen 50 jäsentä. Jäsenet ovat freelancer-näyttelijöitä, -ohjaajia, -valosuunnittelijoita, -pukusuunnittelijoita, -lavastajia, -valokuvaajia, -graafisia suunnittelijoita, -näytelmäkirjailijoita, -tuottajia ja -teatteriteknikoita. Vakinaista henkilökuntaa Q:ssa on tekniikan puolella kolme ja toimistossa viisi. Syksyllä 2012 aloitti toimintansa Q-teatterin ensemble, jonka johdossa ovat teatterinjohtaja Antti Hietala ja näyttelijä Lotta Kaihua. Ensemblen tarkoituksena on saada lisää jatkuvuutta taiteelliseen työskentelyyn ja  mahdollistaa yksittäisten näytelmien esityskertojen lisäämisen. Ensemble työskentelee Q-teatterissa freelancer-sopimuksin.

Q-teatterin ohjelmistossa on vuosittain kahdesta kolmeen omaa ensi-iltaa. Kotinäyttämö sijaitsee Tunturikadulla, Etu-Töölössä. Q-teatteri on tuottanut useana kesänä näytelmän myös Suomenlinnan kesäteatteriin. Kotimaisten kantaesitysten ohella teatterin ohjelmistoon on kuulunut useita klassikoita, kuunnelmasarjoja ja elokuvaesityksiä. Esitykset ja muut hankkeet tuotetaan Q:ssa projekteina.

Suomalaisessa teatterihistoriassa Q-teatteri on keskeisellä sijalla puhuttaessa poliittisen teatterin jälkeisestä ajasta. Antti Raivion monologinäytelmä Viimeinen Karavaani oli teatterin ensimmäinen ensi-ilta. Siitä Q-teatteri on kasvanut omissa tiloissaan toimivaksi, monimuotoiseksi teatterikeskukseksi, jossa yleisötyö on merkittävässä roolissa. Lisäksi Q-teatterissa kokoontuu oma Nuorten Teatteri -ryhmä.

Q-teatteri on järjestänyt vuodesta 2000 alkaen kansainvälistä teatterifestivaali Baltic Circleä. Festivaali järjestettiin vuoteen 2007 asti joka toinen vuosi ja siitä eteenpäin vuosittain. Festivaalia vetävät toiminnanjohtaja Hanna Nyman ja taiteellinen johtaja Satu Herrala.

Q-teatteri kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusjärjestelmän piiriin. Lisäksi Helsingin kaupungin Kulttuurikeskus tukee teatterin toimintaa.

Q-teatteri

Tunturikatu 16
FIN-00100-Helsinki
puh. 09-4542 1333
(ti–pe 11–15)

Esityshistoria >>
Tunturikadun tilat >>
Ensemble >>
Henkilökunta >>

Image